Ден на Земята

Животът

22-04-2013, 07:08

Снимка:

eurochicago.com

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

Над половин милиард души днес ще отбележат празника.

На 22 април 2013 г. целият свят чества за 43-ти път официално обявеният за международен празник през 1990 г. Ден на земята, отбелязван от над половин милиард души.

Ден на Земята се отбелязва за първи път като официален празник на 22 април 1970 г. от жителите на САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници и бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън — бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес — изявен студентски лидер.

В проявите на първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

През 1990 г. празникът е обявен като международен, България се включва в отбелязването му през 1993 г. – повече от 60 години след първото му честване у нас на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев.