Сръбската опозиция поиска оставката на премиера

Свят

21-04-2013, 20:07

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Историческо! Сърбия и Косово стиснаха ръце

Демократическата партия иска и спешно насрочване на референдум

Демократическата партия на Сърбия поиска оставките на президента Томислав Николич и на правителството на премиера Ивица Дачич заради парафираното в Брюксел споразумение с Прищина за Северно Косово.

От партията поискаха и спешно насрочване на референдум, на който гражданите да се произнесат дали са "за" или "против" позицията на Белград, предаде "Танюг”.

От Демократичната партия вече организираха подписка срещу споразумението.

"Народът трябва да каже какво мисли, а не какво мисли нашата подкупена политическа класа," заяви председателят на партията Слободан Самарджич. Той твърди, че сегашните управляващи не казват истината, като казват, че брюкселският документ е най-доброто решение в момента.

Недоволството си изразиха и участници в 26-я Белградски маратон.

Премиерите на Сръбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи парафираха в петък в Брюксел споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията им. Чрез споразумението Белград може да получи подкрепа на Европейския съвет през юни за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Белград и Прищина трябва да уведомят до понеделник върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън дали приемат споразумението.