Българин създаде софтуер, прогнозиращ жертвите при атентат

Общество

21-04-2013, 19:45

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БГ софтуер влиза в обзорско школо

Доцент Николай Младенов работи по идеята си 7 години

Българи изобретиха уникален софтуер, който прогнозира щетите, жертвите, броя на ранените и видовете травми при терористичен взрив. Точността на прогнозата е до 92%, а от седем години по идеята работи доцент Николай Младенов от Военна болница.

Учените могат да изчислят при взрив с до 500 киограма тротилов еквивалент и какви спешни мерки да се вземат.

"Информацията отива до съответния диспечърски център, така че да се комплектоват медицинските сили и да се посочи профилно потока на пациентите - болните с черепномозъчна травма да попаднат в заведение, където могат да ги лекуват," обясни пред bTV доц Младенов.

Първото, което се прави при такъв инцидент, е медицински оглед - за 60 секунди. Обръща се внимание не на индивида, а на масата, като не се полагат усилия за загиналите.

"Нас ни интересуват спешните и отложените спешни, за които можем да се погрижим," обясни още доц. Николай Младенов.

Откритието може да подпомогне и следствените служби, защото може да възстанови с висока точност ситуацията преди взрива и съответно да ги насочи към извършителя. Дори може да даде насоки за разумни архитектурни решения в обществени сгради, където се струпват много хора. Интерес към изобретението вече са проявили американски и израелски служби.