Майки скочиха: Спрете чалгата и кича на абитуриентските балове!

Общество

21-04-2013, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Панаир на красотата в ревю за абитуриенти

Те искат тази пролет да премине без турбо фолк и гюбеци сред алкохолни изпарения

Министърът на образованието и Регионалните инспекторати по образованието незабавно да излязат с предписания към училищните ръководства тазгодишните абитуриентски балове и изпращания да не се превръщат отново в отблъскващ парад на кича, простотията и вулгарната чалга.

За това настояват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". Те смятат, че просветното министерство има право да препоръча на училищните ръководства да не ангажират за баловете луксозни ресторанти и лъскави чалготеки.

Време е в борбата с чалгата да се обединят усилията както на всички институции, така и на цялото гражданско общество, а и личният пример тук също е от изключително значение, подчертават от родителската организация. Този абсурд не бива повече да продължава - колкото повече уж се добли­жаваме до Европа, тол­кова повече Ориентът ни придърпва към себе си в мазния си ритъм на кюче­ка, констатират с тревога майките.

Най-шокиращото за членките на сдружението е, че чалгата кънти отвсякъде точно на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Какво ли биха си помислили за нашия морал светите солунски братя, ако можеха да видят как преминават абитуриентските балове в днешна България - членка на Евросъюза вече седма година, питат се майките. Ако позволим обаче и тази пролет баловете и изпращанията на абитуриентите да минат изцяло под знака и оглушителните звуци на чалгата, това означава, че всички ние носим вина за насаждането сред младото поколение на съмнителната и отблъскваща ценностна система на силиконовите мутреси.

Вместо да плащат скъпи и прескъпи куверти за чалга кръчми и чалготеки и по този начин да пълнят джобовете на т.нар. фолк елит, майките предлагат абитуриентите да потърсят за празника си заведения и клубове, в които се изявяват млади и талантливи рок, поп или хип-хоп български изпълнители.

Крайно време е нещата да си дойдат по местата - ориенталски "хитове" с изключително пошли и вулгарни текстове, кючеци с агресивна турбо чалга и въртенето на гьобеци сред алкохолни изпарения може би са допустими в квартални кръчми до някоя малка гара, но категорично нямат място в дворовете на българските училища и гимназии, подчертават от Гражданското сдружение на майките срещу насилието.