Нападнаха българи със сълзотворен газ в Босилеград

Инцидентът е станал вчера по обяд в ресторант в сръбския град

Български туристи са били нападнати със сълзотворен газ в Босилеград вчера, съобщиха от Българския културно-информационен център в сръбския град.

Те били на екскурзия и отишли на обяд в ресторант "Моника" в центъра на града. Появили се криминално проявени, като единият от тях пуснал флаконче със сълзотворен газ. Туристите започват да се задушават и излезли навън.

"Настъпи паника, не можехме да дишаме. Припадна на пода и момиче от ресторанта, което свестявахме с вода", разказва пред БТА туроператорката, пожелала анонимност. Тя каза, че след като напръскал със сълзотворен газ, мъжът напуснал ресторанта и седнал в съседно заведение, където по-късно бил арестуван.

Тя посочва, че в групата имало хора на възраст между 40 и 65 години.

На 9 души е оказана медицинска помощ, след което нашенците са били върнати в България.

По последна информация задържаните са прехвърлени в областния затвор във Враня, а прокуратурата е образувала дело за предизвикване на обща опасност и застрашаване сигурността на гражданите.

Според Иван Николов - председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград - сред хората се разпространяват две версии за случая. Едната е, че това са целенасочени действия срещу българските туристи, а другата - че е насочено срещу собственика на ресторанта, защото бизнесът му се развивал успешно и конкуренцията искала да му създаде проблеми.