Чърчил е най-харесваният лидер в света

Общество

21-04-2013, 13:15

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вижте 100-те най-влиятелни личности в света

Най-щастливите професии!

Маргарет Тачър е единствената жена сред първите десет, сочи допитване направено сред топ-бизнесмени

Уинстън Чърчил е начело в класацията за най-харесвани лидери в света, предаде АФП.

Допитването е направено от ПрайсуотърсКупър (PwC) сред 1330 шефове в бизнеса от 67 държави в периода септември-октомври 2012 година.

Чърчил е известен с дългата си политическа кариера – член е на Парламента цели 64 години, служи в 13 правителства и два пъти е министър-председател. По време на Втората световна война запазва непоколебимата си позиция за борба срещу Германската империя, дори когато тя завладява почти цяла Европа и заплашва да окупира Великобритания.

Основателят на Епъл Стив Джобс е на второ място в класацията, а на героя от битката за независимостта на Индия Махатма Ганди се пада "бронзовият" медал.

На четвърто място е легендата в борбата срещу апартейда Нелсън Мандела. Джак Уелч, който беше начело на Дженерал илектрик в продължение на 20 г., е на пето място. Бившите американски президенти Ейбрахам Линкълн, Роналд Рейгън, Джон Ф. Кенеди и Бил Клинтън са съответно на 6-то, 8-мо, 9-то и 10-то място.

Единствената жена в челната десетка е Желязната лейди Маргарет Тачър, която е седма. Други дами - освен Тачър, които най-често са отбелязвани от анкетираните, са германският канцлер Ангела Меркел, Майка Тереза и писателката Айн Ранд (рождено име Алиса Зиновиевна Розенбаум).

Клинтън дели последната позиция в челната десетка с Наполеон Бонапарт.

Според PwC изборът на бизнес лидерите може би е повлиян от времето на икономическа криза. Поради това анкетираните са спрели вниманието си върху имена на велики личности, които е трябвало да се справят с големи трудности и предизвикателства.

Това важи и за хора, които са били движеща сила на коренни промени в обществото или са взели правилното решение в нужното време.