Епархиите провеждат избори за нови епархийски избиратели

Избирателното заседание ще се открие тази сутрин във всяка епархия на Българската патриаршия

Във всички епархии на Българската православна църква ще се проведат избори за епархииски избиратели. Те ще се сътоят заради изтичането на мандата на сегашните епархийски избиратели в църквата и са насрочени за 21 април.

Избирателното заседание ще се открие тази сутрин във всяка епархия на Българската патриаршия. Това ще стане след отслужването на Светата Божествена литургия в храма в нейното седалище. Заседанието ще бъде открито от митрополитите или определено от тях с писмена заповед духовно лице, в присъствието на най-малко 2/3 от представителите на енориите.

Избирателното заседание ще състави списък на избираемите лица, който трябва да съдържа имената на не повече от 7 клирици и 7 миряни.

От този съставен списък с тайно гласоподаване ще бъдат избрани трима клирици и трима миряни за епархийски избиратели. За избрани се обявяват получилите повече от половината от гласовете на присъстващите делегати, предава БТА.

За направения избор се съставя протокол, подписан от председателя и от присъстващите делегати, който се изпраща на епархийския митрополит. Когато Епархийският съвет установи, че изборите са редовни, митрополитът утвърждава избраните епархийски избиратели, снабдява ги с писмено удостоверение и съобщава имената им на Светия синод.