Когато "бяла спретната къщурка" е само мечта

Общество

20-04-2013, 09:45

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Официално хората без дом са почти хиляда, но много повече остават нерегистрирани

Почти два пъти се е увеличил броят на бездомните българи в последните три години. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане за регистрираните от нея бездомници.

992 са регистрираните през 2012 г. бездомни българи, съобщиха от агенцията на запитване на "24 часа". През 2011 г. броят на безпризорните е бил 709, а през 2010 г. - 575 души. Това е броят на бездомниците, които по някакъв начин са поискали помощ от държавата или са били регистрирани, а не на всички бездомни българи.

В цяла България има 14 центъра за временно настаняване с общ капацитет 641 души, а регистрираните бездомници надхвърлят капацитета на приютите, където могат да бъдат настанявани.

Най-тежък е проблемът с бездомниците в София, Русе, Варна и Пловдив. 341 души, или 1/3 от регистрираните в цялата страна хора без дом, са на територията на Столична община.

152-ма души са регистрираните бездомни пък в Русе, който е на второ място след столицата по брой на безпризорните жители.

На трето място в класацията по брой на бездомниците се нарежда Варна, където има 140 регистрирани от агенцията за социално подпомагане, а на четвърто със 130 души без дом е Пловдив.

Засега с по нито един регистриран бездомник са само областите Пазарджик, Монтана, Ловеч и Добрич. С по един безпризорен жител пък са Благоевград и Кюстендил.