Горят 23-ма шефове на държавни фирми

Най-доброто от печата

20-04-2013, 07:39

Снимка:

"Труд"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Асен Василев започна масова чистка в енергетиката

Общо 23-ма шефове на 13 държавни компании, половината от които енергийни, ще се разделят с постовете си. Това обяви следобед икономическият министър Асен Василев, седмица след като обеща уволнения в енергетиката. Василев отказа да коментира кои са набелязаните, с изключение на изп. директор на АЕЦ "Козлодуй", за чийто пост ще бъде обявен конкурс.

Чистката започва от бордовете на атомната централа и на Българския енергиен холдинг (БЕХ). "След като бъде сменен бордът на БЕХ, ще сменят изпълнителните директори и бордовете на останалите дружества в групата", каза министърът.

В държавния холдинг влизат седем компании - НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток", АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". Неформален член е дъщерното дружество на НЕК - Електроенергийния системен оператор, който управлява електропреносната мрежа в страната. В бордовете на всяка от тези компании има по трима души или общо 24-ма.

Министърът отказа да каже кои от шефовете в енергетиката ще бъдат пощадени и на какъв принцип. Не каза и кои дружества извън този сектор ще бъдат засегнати. Според източник от икономическото ведомство сигурно уволнение чака шефът на НЕК Крум Анастасов и на "Мини Марица-изток" Теодор Дребов, при който на посещение днес отива зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов.

Като причина за масовите уволнения министърът изтъкна поисканото от дружествата увеличение на тока от 1 юли. Според Василев фирмите искат поскъпване, без преди това да потърсят вътрешни резерви за намаляване на разходите.

И докато министърът съобщаваше за уволненията, от гражданската квота в обществения съвет изненадващо извадиха доклад за проверка на инспектората към Министерския съвет на АЕЦ "Козлодуй". Василев веднага коментира, че според него "са допуснати сериозни нарушения в централата" и той ще ги вземе предвид. Докладът беше разпространен и сред журналисти.

Оказа се, че съдържа само заключения, без конкретни факти. Основните нарушения са на закона за обществените поръчки, но стойността им не е обявена. Инспекторатът е проверил работата на централата от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2012 г. В този период шефове на АЕЦ са били Костадин Димитров, Александър Николов (сега зам. изп. директор) и Валентин Николов. Последният заема поста от май 2012 г.

Проверката е предадена на държавната финансова инспекция и на прокуратурата. Не се разбра дали това е причината за смяната на сегашния директор. Самият Валентин Николов коментира пред "Труд", че именно той е поръчал проверката. "Всички нарушения, които са констатирани, не са по мое време. Помогнах за преодоляването на нанесените щети", каза шефът на АЕЦ.

"Единствената ми вина е, че съм удължил срока на една обществена поръчка, но случаят беше спешен. Тя не е на висока стойност", призна Николов.

Бившият изп. директор на централата Александър Николов също каза, че "няма от какво да се притеснява и че е чел целия доклад от 500 страници". Пред "Труд" той заяви, че ако действително бъде обявен честен конкурс за изпълнителен директор на атомната централа, ще се кандидатира.

480 млн. лв. липсват в енергетиката

Над 480 млн. лева липсват в енергетиката. Това показват данните на електроразпределителните компании ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Те бяха огласени по време на обществения съвет от техния представител Пламен Стефанов. По думите му, доставчиците на ток са "дакапитализирани", особено след последното решение на ДКЕВР, с което цената на ел. енергията за бита беше намалена средно със 7%.

Против начина, по който се регулират цените, се обяви и шефът на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) Иван Йотов. Дружеството е завършило 2012 г. със загуба от 39 млн. лева. "Без причина ДКЕВР м.г. ни взе веднъж 67 млн. лева под формата на някакъв недовзет приход, а после още 33 млн. лева. От регулираната ни дейност сме на загуба от 150 млн. лв. м.г., не знам как успяхме да се закрепим и да задържим загубата само на 39 млн. лева", оплака се Йотов.

Междувременно от гражданската квота в съвета обявиха, че са се убедили, че пресмятанията на икономическото министерство за зелените централи са грешни. От тях излезе, че някои от ВЕИ-тата са работили по 32 часа. "При тях няма нарушения", казаха от гражданската квота. От министерството не отрекоха това.

На критиките на бизнеса икономическият министър Асен Василев отговори, че трябва да се търсят резерви в енергетиката и поиска мнението на ДКЕВР.

"Трябва повече да се чете, за да се разберат цените. Материята е сложна и трябва да се внимава. Когато сложим 20% ръст (б.р. - общото увеличение, което поискаха всички енергийни компании), ще видим какво ще излезе", каза Стефан Герчев, член на ДКЕВР. Така той контрира въпросите за бъдещото увеличение на цените.

Синдикати напускат съвета към Василев

КТ "Подкрепа" ще напусне обществения съвет към икономическото министерство още на следващото му заседание, защото на него не се върши никаква работа. Това заяви Владимир Топалов, който е председател на миньорския синдикат в "Подкрепа".

"Обвиняват миньорите и въглищата за високата цена на тока, а това не е вярно. Цената на въглищата беше намалена още през 2009 г. с решение на икономическото министерство", каза Топалов. По думите му последните сметки на регулатора за евентуално поскъпване на тока от юли са правени, "гледайки в тавана". "Не мога да разбера за какво сме се събрали тук - за да се учим как се формират цените и как работят браншовете ли", попита Топалов.