Мъка в служебния кабинет - няма пари

Най-доброто от печата

20-04-2013, 07:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Военният министър Тагарев поискал1,5%, за да освободи МО радиочестоти

Мъчителни искания за пари е трябвало да отблъсква финансовият министър Калин Христов на последното заседание на служебното правителство в сряда. Причината е, че не е предвидил повече пари за колегите си в бюджетната рамка за 2014 г.

Първи срещу Христов застава военният министър Тодор Тагарев с искането да му отпуснат поне 1,5% от БВП или МО не можело да освободи радиочестоти.

“Стратегията на МО не отговаря на рамката на фискалната политика и трябва да бъде внесена отново в парламента”, отговаря му обаче Христов. И препоръчва честотите да се дават на концесия, а не безплатно, а МО да прибира приходите.

След Тагарев в исканията за повече пари се включва и екоминистърът Юлиян Попов, който иска 2 млн. лв. над парите за 2013 г. за бензин. Той получава препоръка служителите му да преценят дали не пътуват прекалено много по инспекции.

“Нека се вгледаме това, което правим, в каква степен е ефективно, преди да искаме увеличение на бюджетите”, заявява Христов. За повече пари настояват министрите на труда и на културата Деяна Костадинова и Владимир Пенев. Социалният иска увеличение на средствата за защита на децата и за хората с увреждания. На Пенев пък му трябват средства да изплати субсидията на театрите за продадени билети.

“Мога ли аз да взема думата, защото виждам, че всички си казват мъката, да си кажа и аз моята”, включва се в исканията и премиерът Марин Райков. Според него Външно министерство се ползва като “брашнен чувал” при бюджетните икономии. Райков споделя, че само в Париж, където бе посланик, България има неплатени данъци за над 1 млн. лв. заради бюджетните съкращения.

Искания за пари имат и регионалният министър Екатерина Захариева, транспортният Кристиян Кръстев и образователният Николай Милошев.

“Търсете петрол!” С този съвет, който емирът на Кувейт е дал на български премиер след жалби за липса на пари, премиерът Райков успокоява министрите си, че не могат да получат пари, които ги няма в бюджета.