Обезглавиха АЕЦ "Козлодуй", директорът уволнен

Политика

19-04-2013, 16:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Установени са многократни нарушения на Валентин Николов

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е уволнен след направената проверка в централата.

Констатациите в резултат на направената проверка за 2011-2012г. са изключително сериозни, коментира енергийният министър Асен Василев. Кадрови промени ще има в 13 дружества в системата на МИЕТ, като не всички те са в енергийния сектор.

Сред най-тежките нарушения са договори за изпълнение на обществени поръчки, които са подписвани от други служители на централата, а не от изпълнителния директор.

Констатирани са и случаи, при които стойността на сключения договор значително надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка. В доклада е описан друг случай, при който печели кандидат, предложил три пъти по-висока цена от останалите кандидати при възложен критерии "най-ниска цена".

Допускано е разделяне на обществени поръчки с цел заобикаляне на прилагането на закона. Като трайна тенденция се очертава системното неразплащане от страна на НЕК на доставената от АЕЦ "Козлодуй" електрическа енергия за задоволяване на регулирания пазар. Въпреки изготвянето на три споразумения за разсрочване на плащанията, задълженията на НЕК продължават да нарастват, констатират още от Инспектората.

От Движението за граждански контрол предложиха днес да се създаде Обществен Надзорен съвет към ДКЕВР и енергийния министър Асен Василев да свика работна група от юристи, енергийни експерти и граждани, които да формират Обществен Надзорен съвет към държавния енергиен регулатор. Идеята е този надзорен съвет да има право да налага вето върху взетите решения от ДКЕВР.