Всеки десети чака пари за гласа си на изборите

4,7% изобщо не подбират на кого ще се продадат, сочи проучване на НЦИОМ

89% от българите се кълнат, че при никави обстоятелства не биха продали гласа си на предстоящите на 15 май предсрочни парламентарни избори. 11 % от сънародниците ни, обаче, не виждат нищо лошо в това да изкарат пари от избирателните си права. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи, проведено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи "Фокус".

4,7% от готовите да гласуват срещу заплащане посочват, че биха продали гласа си на всеки, който им плати. (От НЦИОМ успокояват, че това са основно роми и необразовани хора, както и избиратели, които изобщо не биха гласували, ако не им се плати за това). Останалите 6,6% от готовите да продават гласа си проявяват по-висок "морал". Те заявяват, че биха взели пари само от партията, на която симпатизират.

В началото на кампанията за парламентарните избори през 2009 г. 9,5% от имащите право на глас българи са заявявали, че биха гласували срещу заплащане, припомнят от НЦИОМ. Сегашното увеличение на готовите да с търгуват правото си на глас не зависи от стандарта на живот, се посочва в изследването.

Настоящото проучване на обществено-политическите нагласи е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. Допитването  е проведено в периода 10-15 април 2013 г. и е представително за пълнолетното население на страната.