Съдът в Шумен обясни защо заради магия не дават развод

Най-доброто от печата

19-04-2013, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдебната практика изрично приема, че клетвите и прокобите са негодно средство за заплашване

Мъж поиска развод, защото съпругата му направила магия, която го скарала с роднините и увредила здравето му. Районният съд в Шумен уважи искането за раздяла, но категорично отхвърли мотива за магията и дори постанови, че вина за прекратяването на брака има “омагьосаният” ищец.

“Магиите не са явление, установено и признато от науката”, аргументират магистратите отказа си да уважат посочената от съпруга причина да иска раздялата.

Магистратите я определили като напълно несъстоятелна. “Магиите” битуват единствено в сферата на суеверията, разсъждават още те.

“Съдебната практика изрично приема, че клетвите и прокобите са негодно средство за заплашване, тъй като не могат да се свържат с причинно-следствен процес, годен да увреди лицето, към което са отправени", пише в решението си съдът.

Всъщност поводът за развода се оказал съвсем прозаичен. Двамата млади сключили брак на 19 май миналата година почти импулсивно и по собствените им признания - след съвсем бегло запознанство.

Още от самото начало семейният им живот не потръгнал на добре. Живели под наем, но при тях дошъл братът на съпруга, което ядосало половинката му.

Мъжът заявил на бракоразводното дело, че в няколкото месеца общ живот усещал особено напрежение и необяснимо нежелание да контактува с роднините си. Отдал го на откритата “муска” във възглавницата си. Магията дори увредила здравето му.

Ф. Ф. обвинил жена си А. Ф., тя го напуснала и отишла при родителите си в село Черноглавци.

Съпругата пък разказала на съда, че мъжът й бил невероятно ревнив, упражнявал психически тормоз, посягал й, не я пускал да работи.

Той я спирал дори да излиза извън дома си, а за всяко нещо се съветвал с роднините си, вместо да взема самостоятелни решения. Тя поназнайвала и че кръшка с друга жена.

Съдът ги развел, като намерил вина само в поведението на ищеца. Той трябва да плати и 600 лева, които бившата му съпруга дала за адвокатски хонорар.