Сирия ще се разпадне, прогнозира дипломат №1 на САЩ

Времето не е фактор в полза на мирно уреждане, твърди Джон Кери

Oържавният секретар на САЩ Джон Кери се опасява, че конфликтът в Сирия ще доведе до нейното разпадане, предаде Франс прес.

Шефът на американската дипломация каза това пред американски сенатори преди предстоящата среща в Истанбул на групата "Приятели на Сирия".

"Времето не е фактор в полза на мирно уреждане, а на повече насилие, на повече екстремистки елементи и на разпадане на Сирия", каза Кери пред сенатската комисия по външните работи.

В събота той ще разисква с ключови партньори и с представители на сирийската опозиционна коалиция как международната общност да подкрепи опозицията и да ускори политически преход в Сирия, каза говорител на Държавния департамент.

В понеделник Джон Кери ще отиде в Брюксел, където до сряда ще участва в среща на външните министри на НАТО и ще разговаря с представители на Европейския съюз и с руския външен министър Сергей Лавров, отбелязва ДПА.

"Продължавам да се надявам, че руснаците ще проявят конструктивност в този процес и ще открием път към преговори", каза Кери пред сенаторите. Целта на тези разговори е да се намери обща честота по въпроса за периода след Асад в Сирия, продължи държавният секретар.

Ще бъде разискван и въпросът за доставки на оръжия на сирийските бунтовници.

Конфликтът навлезе през март в третата си година. Растат страховете от много опасна дългосрочна конфронтация и от възможността химически оръжия да попаднат в ръцете на твърде злонамерени хора, каза още Джон Кери, цитиран от АФП.