С взривовете до Петолъчката докъде? До никъде!

Върнаха делото за взривовете в склада за обзавеждане на боеприпаси за доразглеждане

Делото за взривовете в местността Мараш до "Петолъчката" е върнато от Районен съд – Ямбол за доразследване.

Bulgariautre.bg  напомня, че на 5 юни 2012 г. складовете за боеприпаси край пътен възел Петолъчката избухнаха. Трима служители загинаха, а трима бяха ранени.

Около 150 души от село Горно Александрово, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани в село Блатец. В складовете на "Берета трейдинг" се взиви еквивалентът на 10 тона тротил.

На 5 февруари тази година прокуратурата в Ямбол повдигна обвинение срещу двама души заради инцидента - собственикът на "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев. Обвинителният акт по делото срещу тях бе внесен в прокуратурата в началото на април.

Двамата са обвинени, че не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване довело до смъртта на тримата работници и телесните повреди на другите трима.

Разпитани са над 200 души, а 33 тома са побрали материалите по делото. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.

Васил Анастасов, който е съдия по делото, се мотивира, че в обвинителния акт няма коректни като вид и количество нанесени материални щети, което създава пречка за защитата на обвиняемите. Един от наблюдаващи прокурори по делото Милен Божидаров, заяви, че ще протестира разпореждането на съда, съобщи Дарик радио.