Да преминеш през три столетия. Историята на 116-годишния Кимура

Най-възрастният мъж на планетата се готви за скромен рожден ден

Той е преминал през три столетия, живял е между две войни и при управлението на трима японски императори. Той станал свидетел на откриването на самолета, колите и интернет. Сега, Джироемон Кимура е на път да отбележи друго важно събитие в живота си - 116-тия си рожден ден.

Кимура е най-стария човек на света и най-известния столетник според "Книгата на Гинес". Роден е на 19 април 1897 година и е едва третият мъж в историята, доживял до 115 години. Японецът има 7 деца, 14 внуци, 25 правнуци и 13 праправнуци. Работил е в пощенско отделение 40 години, след което се е пенсионирал и се е занимавал с фермерство до 90-годишната си възраст. Макар сега по-голямата част от времето да прекарва у дома, Кимура се старае да поддържа физическата си форма.

Столетникът живее в град Киотанго в префектура Киото, пише "Дейли Телеграф". Очаква се да отпразнува скромно отлитането на още една година от дългия му живот в петък, заобиколен от семейство и близки. Кимура обяснява дълголетието с умереността в ежедневието си.

Консумирането на малки порции, ранното ставане, редовните упражнения са тайната на дългия живот според него.

Възможно е обаче това да се дължи и на гените, с които е надарен. Всеки от четиримата му братя и сестри е над 90-годишен, а един от тях дори достигнал 100.

В Япония има много висока концентрация на столетници. Особено в най-южната област на Окинава, където на всеки 100 000 жители се падат по 50 столетника. Това е два пъти повече от съотношението в САЩ.

Учените смятат, че дълголетието на японците се дължи на здравословните режими на хранене, богати на зеленчуци и соеви продукти, както и на продължителната любознателност към живота. Много от японците практикуват "hara-kiri hachi bunme", което означава ядене, докато стомахът им се напълни до 80%. Така те никога не преяждат.

Предишният мъжки рекорд по дълголетие се държеше от Томас Мортенсен от САЩ, който доживя до 115 години и 252 дни. Абсолютният рекорд по дълголетие е на французойката Жан Калман, която се споминала през 1997 г., след като доживяла до 122-годишна възраст.