Няма силово да регулираме цените на илачите, категоричен е здравният министър

Меморандум по 20 жизненоважни за пациентите теми връчват лекари и пациенти на МС

"Нямаме амбицията силово да регулираме цените на лекарствата. Имахме срещи с търговци, дистрибутори, пациенти и лекари - това трябва да е колективно решение", заяви здравният министър Николай Петров по повод информацията, че цените на лекарствата за свободна продажба в аптеките, може да поскъпнат с 30%.
„Когато говорим за пациентите трябва да знаем, че в края на краищата всички сме пациенти и сега, и в перспектива всички трябва да получаваме адекватна медицинска помощ”, каза още проф.Петров.
Днес той взе участие в  кръгла маса по случай европейския Ден на пациента, организирана във ВМА.
На нея представители на здравното министерство, на Българския лекарски съюз, лекари и пациенти обсъдиха меморандум, който трябва да осигури интересите на пациентите в следващите 5 години.
В документа  се настоява за приемане на нова, адекватна Национална здравна стратегия, както и за това финансирането за здравеопазване от републиканския бюджет да се увеличи, така че през 2018 г. да достига 6% от БВП.
Част от другите искания, посочени в меморандума са да се разработи система за контрол и качество на медицинската дейност като се намали броя на контролиращите органи и се оптимизира административно-наказателната отговорност. В документа  се посочва още, че лимитираните бюджети не трябва да ограничават достъпа на пациентите до качествена медицинска помощ.
Организаторът на срещата във ВМА, адвокат Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите, обясни, че целта на форума е била да бъдат обсъдени около 20 теми важи за здравеопазването и да се приеме работен меморандум.
Впоследствие този меморандум ще бъде допълнен и връчен на министъра на здравеопазването и на Министерски съвет.