За пръв път политиците нарушиха заговора на мълчанието

Политика

18-04-2013, 12:08

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изборите – благодатна почва за закононарушителите в България

Привържениците на либералната демокрация по-скоро не биха гласували за БСП и ГЕРБ, смята Огнян Минчев

Скандалите с незаконно подслушване няма да се отразят съществено на изборния резултати, смята политологът Огнян Минчев. Пред вестник „24 часа” той заяви, че това се дължи на факта, че  „този тип проблем не засяга пряко голямата част от социалните общности, които гласуват за ГЕРБ и за БСП. Ценностите на либералната демокрация в широкия смисъл на думата са по-скоро ценности на тази част от населението, която не гласува за тези две партии. От тази гледна точка не мисля, че може да има някакви сериозни отражения върху баланса между двете водещи политически сили.”
Според Минчев, обаче, ще е много важно как двете партии ще „отиграят” скандала със СРС-тата.
„Ако този скандал накара потърпевшите от ГЕРБ или техните опоненти от БСП да променят това излъчване на психологическа сигурност и увереност за техните избиратели, това може да донесе някакви вариации в електоралната подкрепа за първата и втората политическа сила в настоящото предизборно състезание”, уточни Минчев.
Според политолога, разразилата се пушилка, покрай незаконно „слухтящите” из София автомобили, за пръв път от четвърт век е нарушила политическия консенсус между институциите и политическите партии. Този консенсус Минчев определи като „заговор на мълчанието или солидарност на елита”.  
„Компромати винаги е имало, включително и изключително нелицеприятни. Но този тип компромати, които засягат подозрения и обвинения за базисно отклонение от закона и от дължимото поведение на партиите, институциите и техните представители, наблюдаваме за първи път. В този смисъл можем да говорим за преминаване на една определена граница на нарушаване на солидарността на елита, упражнявана в ущърб на останалата част от населението”, обясни още той.