Пипни ме тук, и тук, и тук..., за да те тресне ток

Индийска студентка проектира сутиен, който да защитава носителката си от потенциални изнасилвачи

Маниша Мохан, студентка по аеронавигационно инженерство в индийски университет, разработила заедно с двама свои колеги сутиен, който пуска 3800 киловолта ток на всеки потенциален изнасилвач, сподели Би Би Си.

Идеята за проекта се родил в отговор на бруталния случай, при който 23-годишна студентка от Делхи бе групово изнасилена през декември миналата година.

"Груповото изнасилване в Делхи бе капката, която преля чашата. Но също и безпомощността на жените и властите срещу тази заплаха. Време бе ситуацията за жените да се промени", заявява г-ца Мохан.

За създаването на устройството, Маниша и колегите й посетили някои от жертвите на изнасилване, настанени в клиники в Индия.

Самият сутиен съдържа сензор за натиск, свързан към електрическа верига. Изолаторен слой гарантира, че носителката няма да пострада при използването му.

Нестандартното бельо, носещо названието SHE (Society Harnessing Equipment), може да изпрати и кратко съобщение на роднина или до най-близкото полицейско управление, съдържащо координатите на жертвата.

"Подсигурени са и настройките за стискане и хващане. Обикновените действия, като прегръдката, например, не са достатъчни, за да задействат механизма; освен тях има и допълнителни настройки, които жената сама може да направлява, ако се почувства застрашена", коментира г-ца Мохан. Тя и екипът й получиха наградата "Ганди" за младежка технологична иновация.