"Златния гьол" удави Войнов

Политика

17-04-2013, 14:10

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът настоя прокуратурата да подхване договорите за дезинфекция по границата

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов следва да бъде освободен, заради скандала с дезинфекцията по българо-турската граница, настоя премиерът Марин Райков.

"Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т.е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство.

Войнов, след като беше помолен от мен да излезе в отпуск, докато тече разследването, би следвало да бъде освободен", каза  министър-председателят.

Минути, след изказването на премиера, Войнов депозира оставката си като шеф на БАБХ.

"Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, така че си депозирам оставката днес. Няма проблеми. Аз още в самото начало заявих, че си подавам оставката", коментира той.

Премиерът Марин Райков настоя още, че от основно значение е защо и как е сключен този договор, който вече е прекратен и е предмет на проучване от страна на прокуратурата.

Обект на проверката ще бъде точно договорът между Българската агенция по безопасност на храните и фирма "Пи Еф Си" ЕООД за събирането на такса "Дезинфекция" на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово.

Ще се търси дали има данни за извършена безстопанственост от длъжностни лица в агенцията и дали е била подписана неизгодна сделка.

Скандалът със златния гьол избухна, след като стана ясно, че договорът с "Пи Еф Си" е сключен без самата фирма да е била регистрирана в съда. Въпреки това доскоро те прибираха такса за дезинфекция от 20 лв. на камион, като 50% от нея оставаше като комисионна за дружеството.