10 млн. паунда за погребението на Желязната лейди

Маргарет Тачър се озова с кралско погребение

Над 2300 гости ще изпратят бившия британски премиер в последния й път. Сред тях има представители на близо 170 страни от цял свят. Участие в церемонията са заявили двама държавни глави, 11 премиери, 17 външни министри, 32 британски министри и държавни секретари, и 30 членове на правителствата, оглавявани от Маргарет Тачър.

11 отвъдморски територии също ще бъдат представени. Общо 50 души, свързани с Фолкландските острови, ще присъстват на церемонията, включително бивши бойци.

Над 4000 полицаи ще бъдат мобилизирани, а над 1800 медии са акредитирани за отразяване на церемонията. До снощи 6650 съболезнователни телеграми бяха регистрирани онлайн на сайта на "Даунинг Стрийт" 10.

Снимките, качени от канцеларията на премиера на flickr, които показват Желязната лейди през годините й на власт, както и предмети, свързани с нея, са били разгледани 36 300 пъти. Facebook страницата на премиера пък е била разгледана 1,2 милиона пъти след смъртта на Маргарет Тачър. Общо 19 топовни салюта ще бъдат изстреляни от Кулата на Лондон.

Над 700 военни ще бъдат разположени по маршрута, за да отдадат почит на ковчега, покрит с британското знаме. Маршрутът, който ще бъде изминат от процесията, е 1,9 км в центъра на Лондон от параклиса Сейнт Мери Ъндъркрофт в двореца Уестминстър до катедралата Свети Павел.

Пътят на ковчега ще премине  през "Даунинг стрийт" 10 и ще спре пред църквата "Свети Климент Дански" на Кралските военно-въздушни сили.

Осем коня от кралския артилерийски полк трябва да участват в процесията, като начело ще бъде Мистър Туистър.

Общите разходи за церемонията са 10 милиона паунда (11,6 милиона евро). Те са поети отчасти от държавата и отчасти от семейството на Тачър.