НСОРБ избра Казанлък за домакин на Втората национална среща на главните архитекти на общини в България

Новините

17-04-2013, 07:14

Снимка:

kazanlak.bg

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Форум е заради добрите практики в социализацията и популяризирането на културно-историческото наследство.

На 18 и 19 април в Казанлък ще се проведе Втората национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране от общините в Република България. Срещата се организира от Националното сдружение на общините в Република България и "НСОРБ-Актив“. Изборът на община Казанлък за домакин на националния форум е заради добрите практики  в социализацията и популяризирането на културно-историческото наследство.


Покани за участие са изпратени до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Дирекция за национален строителен контрол, Националния център за териториално развитие, Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България. На събитието се очакват участие да вземат представители от общините от цялата страна - ресорни заместник-кметове, главни архитекти, главни инженери, председатели на комисии в общинските съвети, служители в направленията по териториално и селищно устройство.


На 18 април в хотелски комплекс „Зорница“ от 16.00 часа ще започне първата Обща пленарна сесия. Откриване на форума ще направи кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Приветствия към участниците ще бъдат поднесени от представители на МРРБ, от председателя на САБ арх. Георги Бакалов и от председателя на КАБ арх. Владимир Дамянов. Първата пленарна сесия е посветена на ролята на новото поколение планови документи – концепции и схеми за пространствено развитие, интегрирани планове за градско развитие и общи устройствени планове. Главният архитект на община Казанлък Ивелин Недялков ще направи презентация за резултатите от общественото обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Казанлък.


На 19 април от 9.30 до 11.00 часа ще се проведат паралелни сесии  по темите“Енергийна ефективност на обектите общинска собственост и домовете на гражданите – един неотложен за решаване проблем“; "Общината – инициатор и фактор за опазването и експонирането на архитектурното и културно-историческото наследство“ и "Опазване и експониране на културно-историческото наследство по примера на Община Казанлък“. Директорът на ИМ "Искра“ Момчил Маринов ще представи проекта за Долината на тракийските царе, а главният архитект на община Казанлък ще презентира проекта за новия Музей на розата.


От 11.30 до 13.30 часа ще се проведе втората Обща пленарна сесия, касаеща влезлите в сила промени в Закона за устройство на територията.