Да живее икономиката! Жените в Саудитска Арабия ще карат коли

500 000 чуждестранни шофьори остават без работа

Жените в Саудитска Арабия вече ще имат право да карат коли. Причината за това не е внезапно демократизиране на кралството. Тя е чисто икономическа.

Принцът на Саудитска Арабия Алуалиид бин Талал пресметнал, че ако на жените се позволи да шофират сами, заплатите на около 500 000 чуждестранни шофьори могат да бъдат спестени.

Принцът признава, че все още не знае с точност размера на икономическите облаги от нововъведението. Той и неговите министри, обаче, били обезпокоени от високите суми, които чуждестранни работници превеждат на семействата си извън страната.

Досега жените в Саудитска Арабия нямаха право да управляват коли. Това ги правеше зависими от семейни шофьори, най-често чужденци.

Много семейства приветстват промяната. Те обясняват, че ще могат да се отърват от един немалък разход.

По време на арабската пролет от 2011 г. много жени в консервативното кралство демонстрираха за правото си да карат коли. Някой от тях бяха дори задържани в ареста заради протестите и за незаконно шофиране.

Конституцията не забранява изрично на жените шофират. За легалното управление на автомобил в арабската държава, обаче, е нужна саудитска книжка, но тя не се издава на жени.