Децата, къде са децата ми? Ужасът в Бостън от първо лице

Атентатът съвпадна с датата, на която започва войната за независимост на САЩ

Ранен крещи: "Децата ми, децата ми! Къде са децата ми?". Майки трескаво търсят отрочетата си. Млад човек повтаря: "Погледни надолу, те са мъртви!"

Пътят и плочките са опръскани с кръв, наоколо се виждат разпръснати тела и счупени витрини. Така изглежда мястото на атентата в Бостън през свидетелските очи, секунди след като два взрива превърнаха бостънския маратон в кървава баня.

Експлозиите, който се случиха снощи, отнеха живота на трима, 144 са ранени – 17 от тях са в критично състояние.

Зрителите тъкмо очаквали да видят своите любими състезатели да пресичат финалната линия, а организаторите на предстоящия в събота маратон в Лондон вече правят своите планове, когато изведнъж се чуват две мощни експлозии. Радостното настроение бързо се сменя със страх и панически ужас.

Лекоатлетка от Торонто Лаура Маклейн разказва: "Имаше хора, които бяха много, много окървавени. Слагаха ги в медицинската палатка". В това време Лаура е в тази палатка. Скоро мястото, предназначено за почивка на уморените спортисти се превръща в полева болница за ранените от взривовете.

Чарли Фаугост чакала съпруга си, който участвал в състезанието, когато чула двете експлозии.

"Очаквах съпруга ми да се появи всяка минута. Не знаех вече каква е тази сграда... тя просто избухна. Това беше голяма бомба, силна бомба и стъкла навсякъде. Нещо ме удари по главата. Не знам какво беше. Бях безпомощна", споделя изплашената жена.

Крис Касиди, журналист, който участва в маратона в Бостън, разказва: "Видях две експлозии. Първата от другата страна на финалната линия. Чух силен трясък, а след това видях висок стълб дим. Продължих да бягам и тогава чух зад себе си още една експлозия. Беше като от кошче за боклук или нещо такова. Имаше хора ударени от отломки, хора с окървавени чела".
Майк Митчъл, състезател от Ванкувър Канада, си спомня, че вече е пресякъл финиша, когато се е обърнал назад и е видял "огромна експлозия": "Димът се издигаше 50 фута във въздуха. Хората се побъркаха. Започнаха да крещят и да бягат".

Бомбените избухвания, обаче, не спрели с тези два взрива. Имало и трети близо до бостънската обществена библиотека, но този път без жертви.

Полицията незабавно блокира мобилните телефони, поради опасения, че в кошчетата за боклук в района, може да има още взривни устройства.

Според полицията атентатът в Бостън бил добре планиран и добре организиран. Атентатът съвпада с Деня на патриота, в щата Масачузетс. Тази дата бележи началото на битките в американската война за независимост.