"Висящ лиценз" за ЧЕЗ! ДКЕВР им пусна два месеца фандък

Ще проверят касите им, клиентските им центрове, ще се водят разговори с общини, военни и куп чиновници и чак после ще се говори за отнемането на лиценза им

Държавният регулатор трябва да извърши още допълнителни проверки в електроразпределителното дружество преди да има ясно становище дали трябва да бъдат отнети лицензите на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро".

Това заяви Евгения Харитонова, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) , след първото открито заседание за разглеждане на лицензите на ЧЕЗ.

"Ще се направят проверки на документите, които от ЧЕЗ "Електро –България" и ЧЕЗ "Разпределение" ще представят допълнително на ДКЕВР. Констативните протоколи, издавани за смяна на електромерите на гражданите, ще се анализират отново. Ще се обърне сериозно внимание на доклада на АДФИ, в който се посочват сериозните суми", уточни тя.

Допълнителните проверки на комисията ще бъдат свързани и с минималните и икономически обосновани разходи на дружеството.

Шефката на ДКЕВР заяви, че отново ще бъдат обсъдени процедурите на ЧЕЗ по Закона за обществените поръчки.

Ще се проверят и касите, които ЧЕЗ подсигурява на потребителите си, тъй като в момента те използват други фирми.

"Днес двете дружества не бяха готови да ни предоставят цялата информация и всички документи. От дружествата посочиха, че имат много каси, но ние в София знаем, че голямата част са на easy pay и други структури, така че това не са точно техни каси. Искам да знам колко са им клиентските центрове, да знам къде мога да се оплача като гражданин", настоя Харитонова.

Тя увери, че ЧЕЗ ще си понесе глобите по издадените вече актове за нарушения.

Харитонова подчерта, че отнемането на лиценза трябва да стане в рамките на закона, тъй като дружеството осигурява електрозахранването на цяла Западна България.

Ще се изисква информация за ЧЕЗ "Електро –България" и ЧЕЗ "Разпределение" от МО, МВР, МТСП, МИЕТ, Столична община, управители на областите, където оперира ЧЕЗ, КЗК, КЗП, прокуратурата – всички те да кажат позицията си за отнемането на лиценза.

След получаване на резултатите от проверките ще се насрочи ново открито заседание.

Процедурата ще отнеме около два месеца, пресметна Евгения Харитонова.