ГЕРБ видя в емигрантите поредния виновник за ниските пенсии

Най-доброто от печата

16-04-2013, 08:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бившите управляващи разполагали с банка кадри за следващо управление

 В опит да замаже гафа на бившия премиер Бойко Борисов, който преди дни обясни, че пенсионерите "са изяли" фискалния резерв, заместникът му Цветан Цветанов произведе нов. Според бившия вътрешен министър виновник за ниските доходи на възрастните хора са българите зад граница. Той констатира пред ТВ7, че над 2 млн. българи са напуснали страната през последните 23 години. "Знаете ли, че много от тези български граждани, които са в малките населени места и които обезлюдяха, и беше ликвидирана цялата икономика, която е имала, или всичко, което е било като поминък за съответното местно население, и съотношението на работещи - пенсионери диаметрално е променено...". Така Цветанов отговори на въпрос как се живее със 140 лв. пенсия, още повече че прагът на бедност е 230 лв. Той обясни, че не могат "да извадят" кредити и да раздадат по-високи пенсии, защото тези пари реално ще бъдат изхарчени, без да има ефект. Цветанов се съгласи, че парите, които получават пенсионерите, са "недостатъчни, но ние трябва да имаме финансова стабилност, трябва да харчим толкова, колкото изкарваме, и това всъщност няма да загроби българските деца след години те да плащат тези грехове, които правят в момента днес управляващите".

Цветанов бе категоричен, че думите на Борисов са извадени от контекста. Бившият премиер искал да каже, че пенсионерите са получили 9 млрд. лв. повече при управлението на ГЕРБ в сравнение с правителството на тройната коалиция. И Цветанов, и Борисов предпочетоха да премълчат, че парите за пенсии не идват от фискалния резерв и няма как да го "изядат". В опит да прехвърли вината за ниските пенсии на предишното управление Борисов обяви в петък, че неговото правителство е било принудено да плаща увеличените от предишния кабинет в последния момент пенсии. По-късно Борисов изненадващо се появи на партийно събитие в Пазарджик, където увери, че ГЕРБ обича пенсионерите повече от предшествениците си. Опонентите му за вота и различни пенсионерски организации обаче реагираха остро на откритието му.

------ЗАРИЧАНЕ

Цветан Цветанов се зарече, че при евентуално следващо управление на ГЕРБ партията няма да допуска кадрови грешки, защото има "достатъчно голяма база данни за лица, които могат да управляват". Но самият той няма възможност да оглави следващ кабинет на свалената с граждански протести партия ГЕРБ. Бившият шеф на МВР призова избирателите да предпочетат формациите, които "могат да създадат стабилно правителство", защото, ако в следващия парламент влязат всички, които искат, България щяла да се превърне в нестабилна страна.