17 души се борят за живота си след атентата в Бостън

Официално са обявени трима загинали

Броят на пострадалите в резултат на двете експлозии по време на Международния маратон в Бостън достигна 144 души, съобщи CNN.

Официално се съобщава за трима загинали, сред които и 8-годишно дете, а 17 пострадали се борят за живота си. Състоянието им се определя от лекарите като критично. Други 25 ранени са в тежко състояние. Засега нито една групировка не е поела отговорност за взривовете.

Няма данни за пострадали българи.

"Все още не знаем кой е направил това и защо и хората не трябва да избързват с изводите преди да разполагаме с всички факти", заяви Обама в телевизионно обръщение около три часа след двете бомбени експлозии.

Следователите, които поеха разследването на атентата, заявиха, че издирват "тъмнокож или чернокож мъж", вероятно с чуждестранен акцент, който може да има връзка с трагедията, съобщи CNN.

Мъжът е бил с черна раница и се е опитал да влезе в зона с ограничен достъп около 5 минути преди първия взрив.

В разследването участва тричленен екип от сапьорския отдел към американския флот.

Според член на Комисията за вътрешната сигурност в парламента на САЩ нападението е "добре извършена, координирана и планирана атака".

Бостънският маратон е най-старият в света и се организира от 1897 г. В него традиционно участват над 20 000 души, а публиката достига до половин милион души.