57-годишна майка на близнаци: Държавата нищо не прави за самотните родители!

Подарявам на България по 105 лева на месец, оплака се тя

Преди 5 години 52-годишната тогава Зоя Цветкова решава да роди на тази късна възраст, за да изпълни желанието си - да отгледа здраво дете. В продължение на 19 години тя се грижи за болния си син, роден с увреждане.
Успешната ин витро процедура, която Зоя заплаща сама, и раждането на близначки, й дава възможност да изпълни мечтата си, разказва историята й Нова телевизия.

Сега обаче 57-годишната учителка заявява, че "държавата нищо не прави за самотните родители".

Тя споделя още, че се чувства дискриминирана, защото е длъжна да си плаща съвестно данъците, а няма право на месечната добавка от 105 лв. за близнаци. По регламент тези детски надбавки се полагат само на семейства с доход до 350 лв.

"За мен не е честно за едни да има детски надбавки, за други да няма, защото има хора, които са превърнали раждането на деца в поминък. Аз лично подарявам на държавата по 105 лева на месец",  възмущава се Цветкова и допълва: "При положение, че гледаш две деца, да има някакъв спад на данъка. Няма такова нещо, просто си оставен сам на себе си".

Загрижеността за бъдещето на държавата била другата причина, поради която 52-годишната учителка в училището за незрящи деца "Луи Брайл", решава да роди двете си близначки.

Днес, обаче, тя е принудена да се грижи сама за тях. Пресмята, че дори само за жизненонеобходимите неща - сметки, храна и детски градини, на месец са й необходими минимум 675 лева. А тя трудно се побира в тях.