Повреда в турбогенератора спря V-и блок в "Козлодуй"

Региони

15-04-2013, 11:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Аварията няма отношение към радиационната безопасност

В 22:39 часа на 14 април турбогенераторът на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил изключен от електроенергийната система на страната.

Причина за спирането е установяване на пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала – неядрена част на блока, съобщиха от АЕЦ "Козлодуй".

С цел осигуряване на пожарна безопасност, а и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора, е започната подмяна на водорода в него с азот.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.

Другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" – шести, работи с 81% от мощността си.