Метър и малко ще е бюлетината за предсрочния вот

Политика

15-04-2013, 09:12

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В ЦИК притеснени от ксероксите, които са нужни за снимане на изборните протоколи

Бюлетината няма да бъде по-дълга от 1,2 м. Шрифтът ще бъде специфичен и отново ще се гласува само със знак "хикс". Няма да се зачитат за глас квадратчета, зачертани с чавка или т.нар. тик, обясни пред bTV говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

"Допустимо е хиксът да бъде малко разкривен, все пак има възрастни хора, хора, които страдат от известни затруднения. Не може да засяга друго квадратче, за да е ясна волята на избирателя", уточни той.

Той каза, че в ЦИК има притеснения, свързани и с въвеждането на ксероксите.

Над 12 000 ще бъдат те в секциите, за да се направи копие от секционния протокол. Всяко едно копие трябва да бъде подписано от председателя и останалите членове на ръководството на СИК.

"Протоколът е А3, разпределен е на съответни страници, снима се първо едната част на протокола, после останалите", обясни той.

"Урните са достатъчно големи по обем", увери Бисер Троянов и добави, че ако се наложи ще бъде донесена втора, резервна урна.

Говорителят на ЦИК обяви, че на четири партии регистрациите са били заличени, след като станало ясно, че подписките им не са били подкрепени от необходимия брой граждани, имащи право на глас.

"Много от хората обикалят различните подписки на партиите и пишат неверни данни, сменят имената си или под документите се подписват ученици", обясни Троянов.

Той припомни, че през 2005г. и 2003 г. е имало партии, за които не са гласували дори председателят и секретарят на партията.

На нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов е отказана регистрация, тъй като вместо 5000 подписа са внесени малко над 3000 подписа. Сред тях е имало около 400 души, който не са имали право на глас - непълнолетни, хора, който не са български граждани.