Нов щам на птичи грип плъзва от Китай

Най-доброто от печата

15-04-2013, 08:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

11 вече са починали, заразата стигна до Пекин

Нов щам птичи грип, който досега не е бил предаван на хора, уби най-малко 11 души в Китай, като през уикенда беше регистриран и първият заболял в Пекин.

Досега болни имаше само в източната част на страната. Здравните служба в столицата съобщи, че 7-годишно момиче, чиито родители се занимават с търговия на домашни птици, е било прието в болница в Пекин с треска, болки в гърлото, кашлица и главоболие.

Тестовете на болното момиченце установили, че то е заразно с новия щам H7N9. Родителите й са под наблюдение. Заради новата заплаха властите в Китай наредиха всички пазари, на които се продават живи птици, да бъдат закрити. Същевременно близо 100 хиляди живи кокошки бяха унищожени.

От новия щам на птичия грип в страната досега са починали 11 души. Последните два случая са регистрирани в Шанхай, като общият брой на заболелите е 44. Срещу новия щам няма ваксина. Лекари обаче успокояват, че изходът не винаги е фатален, а 4-годишно момченце е първият заразен, преборил се с вируса. Освен това хората, с които заразените са контактували,

Заради разпространението на новия щам Русия въведе строг контрол по руско-китайската граница, като мярката засяга предимно пристигащите пътници от Поднебесната империя, както и внасянето на хранителни продукти.