Очните лекари бягат в чужбина

Най-доброто от печата

15-04-2013, 07:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма места за първите парамедици

 
Задължителна тапия за медицински английски
От тази година всички болници във Великобритания изискват сертификат за владеенето на медицински английски език, стана ясно на медицинската борса.

 

Неотдавна британските медии бяха скандализирани от лекарската грешка, допусната от немски лекар. Той предозирал медикамент и вследствие на това пациентът починал. Причината била, че специалистът не говорел добре английски.  „Повечето работодатели нямат възрастови изисквания, но определено държат на доброто владеене на езика”, обясни организаторът на трудовата борса за медици у нас д-р Радислав Наков. По думите му затова MedPharm Careers организира и онлайн курсове за медицински английски. Той продължава около една година, а след полагането на изпит се издава сертификат. С него може да се кандидатства във всички клиники, изискващи владеенето на езика.

 

Очаква се много скоро и клиниките в Германия да изискват такъв сертификат. В момента всяка федерална провинция оценява езиковите познания на чужденците по своя си начин, отбелязва „Дойче веле”. Чуждестранните лекари трябва да имат езиково ниво Б2, за да могат да практикуват професията си в страната. Езиковото ниво Б2 гарантира поне на теория, че чужденецът може свободно да води разговор на немски език. Лекарската камара в Германия обаче настоява чужденците да полагат изпит, свързан и със специфичните за медицината термини.
 
Сестрите на опашка за Великобритания
Медицинските ни сестри се редят на опашка за работа в Обединеното кралство. Това стана ясно на пролетното медицинско изложение MedPharm Careers в столицата.

 

„Ниското заплащане е най-силният ми мотив, да търся работа във Великобритания”, каза Мая Иванова, медицинска сестра с 8-годишен стаж в столична болница. Тя се ориентирала към клиника в Лондон, защото там вече живеят повечето й роднини.

 

С нея е и приятелят й, който по образование е инженер. Той също се надява да разговаря с представителите на компанията, набираща кадри. У нас се занимавал с поддръжката на медицинско оборудване.

 

„Напоследък медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите ни предпочитат да работят в социални заведения в страни като Швейцария, Австрия и Белгия. Автоматичното признаване на дипломите им след 2007 г. и синхронизирането на трудовото законодателство в страните - членки на ЕС, им осигуряват спокойствие и възможност за развитие”, обясни Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По думите й тенденцията по около 1000 медицински сестри и акушерки да напускат страната ни всяка година не се е променила. Зад граница те получават между 1500 и 2500 евро месечно, а у нас заплатите им рядко надхвърлят 500 лв.