Съединените щати готови на преговори със Северна Корея

Възможно е днес Пхенян да изстреля ракета на рождения ден на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен

Съединените щати са готови да водят преговори със Северна Корея, увери в Токио американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.

"Съединените щати са готови да водят честни и надеждни преговори, но топката е в полето на Пхенян", каза Кери в реч в Технологичния институт в Токио.

Днес завършва неговото посещение в Япония - третата страна от азиатската му обиколка след Южна Корея и Китай.

"През последните дни водих задълбочени разговори с лидерите на Южна Корея и Китай, както и с вашия министър на външните работи, а днес ще разговарям с премиера Шиндзо Абе", продължи Кери пред аудиторията от висши японски и американски представители.

"Едно е сигурно: ние сме единни. По този въпрос няма никакви съмнения. Опасната програма на Северна Корея за създаване на ядрени оръжия заплашва не само нейните съседи, но и нашия народ", подчерта държавният секретар на САЩ.

Той повтори предложението за диалог с Пхенян, но предупреди, че Северна Корея трябва да направи значителни стъпки, за да докаже, че ще изпълнява задълженията си и ще зачита международните норми и закони.

Възможно е севернокорейският режим да изстреля ракета днес, на рождения ден на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен, дядо на сегашния й ръководител Ким Чен Ун, посочва АФП.