Болезнената ревност

Животът

14-04-2013, 17:34

Снимка:

www.santabanta.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тоталното обсебване не води до нищо добро

Доказан факт е, че ревността може да съсипе всяка връзка. До каква степен е полезна тя и кога преминава границата на нормалните отношения? Ето отговорите.

Тоталното обсебване

Понякога ревността му може да бъде положителна за връзката ви, защото тя е безспорен признак за наличието на силни чувства от негова страна. Когато обаче страхът от загуба се превърне в параноично обсебване, отношенията преминават в съвсем друг етап. Какво имаме предвид?

Той започва да следи в колко часа се прибираш и ти държи сметка за всяка минутка отгоре върху изчисленото време, за което трябва да си дойдеш от работа. Държи да се прибираш с такси, за да бъде сигурен, че не те е докарал някой колега и ти проверява телефона на всеки кръгъл час… Това се казва болезнена ревност!

Няма проблем без решение

Ако изпаднеш в подобна ситуация, ще ти се наложи да потърсиш изход от нея, защото по този начин и двамата само ще се измъчвате. Ако приятелят ти е болезнено ревнив и това те кара да се чувстваш зле с него, но в същото време го обичаш и не искаш да се разделяте, имаш само един вариант – промени го! Започни да му показваш, че ако продължава в същия дух, ще те изгуби и че ако иска да сте заедно, най-добре да помисли върху поведението си. Не играй по неговите правила, защото така той ще бъде сигурен, че стратегията му е правилна и няма да осъзнае колко много греши. Не му позволявай да определя часа, в който да се прибираш и да проверява телефона ти! Всеки има право на лично пространство и той е длъжен да се съобразява с този факт, независимо колко много те ревнува. Ако не му изнася по този начин, покажи му вратата… Уверяваме те, че няма да си тръгне!

Отвърни със същото!

Ако стратегията по-горе не проработи, имаме и друго предложение. Започни да се държиш с него така, както той се отнася с теб. Дръж му сметка за всичко, вдигай скандали, когато закъснее с 5 минути и стой до ухото му всеки път, когато говори по телефона. Трябва да си сигурна, че много скоро той ще намали ревността си и ще започне да се държи по-нормално.

Bceки по пътя си

Ако той не се промени, трябва да знаеш, че болезнената му ревност ще доведе само до едно – раздяла! Доказано е, че колкото повече единият във връзката обсебва личното пространство на другия, толкова повече го предизвиква към бягство. Ревнуваният започва да се чувства като затворник, който търси начини да се сдобие със свобода, и рано или късно я намира. Отношения, при които съществува непоправима болезнена ревност, винаги се разпадат. Причината за това е напрежението, което се създава, и което измества всички положителни емоции във връзката.

Източник: списание Блясък