Лиляна Павлова: Аз съм млад човек, експерт и прагматик

Пет приоритета за Варна обяви ГЕРБ при откриването на предизборната си кампания

Пет приоритета за развитието на Варна очерта бившият министър на регионалното разивитие Лиляна Павлова при окриването на предизборната кампанията на ГЕРБ. 

Ще работим за възстановяване е утвърждаване значението на Варна като морска столица на България, заяви Павлова, която е водач на листата тук. Според нея градът има всички шансове да стане европейска столица на културата през 2019 г. Варна може да бъде и световна младежка столица. Младежката безработица тук е сред най-ниските в Европа, при положение, че във Франция е над 50%, мотивира твърдението си Павлова.
Доизграждане на магистрала „Хемус” е не просто поредното обещание: още миналата седмица еврокомисар Хаас обяви, че благодарение на усилията на ексминистър Павлова за довършването на северната българска магистрала са осигурени средства от европейските фондове.
Третата цел на следващото правителство трябва да бъде превръщането на част от варненското пристанище в зона за отдих и туризъм. За целта ГЕРБ предлага изграждането на нов пътнически терминал на морската гара.
И още: Разкриване на нови работни места чрез допълнително стимулиране на туризма и създаване на нови туристически атракции, както и изграждане на модерна туристическа инфраструктура.
Варна трябва да върне своя неповторим дух и облик, заяви Павлова и обеща да осигурява средства за подобряване на градската инфраструктура - ремонт и изграждане на нови улици, алеи, паркове, детски градини и площадки, училища, закупуване на нови автобуси за градски транспорт и за доизграждане на ВиК-мрежата във Варна и региона.
Под обсадата на 50-ина протестиращи – единствените останали след многохилядните шествия през февруари и март, и подкреплението им от София, ГЕРБ представи кандидатите за народни представители от листата за Варна, сред които има юристи, икономисти, лекари, учители, инженери, мениджъри, именити спортисти.

В началото на обръщението си към гражданите водачът Лиляна Павлова заяви: „Когато сега заставам пред вас съм готова да ви кажа: през мандата постигнахме много, но направихме и грешки. Осъзнаваме, че след като стабилизирахме страната, трябваше да инвестираме повече в малките и средни предприятия, за увеличаване на доходите и да ограничаваме безработицата. Но тук е важно да отбележа, че ние сме единствените, управлявали България през последните 20 години, които си признаха грешките и си извлякоха необходимите поуки. С вашата подкрепа аз съм готова да опитаме всички заедно да поправим допуснатите грешки, особено тези във Варна, за да продължим да вървим напред.”
Лиляна Павлова определи като популистка вълна обещанията на левицата като тези например за фантасмагоричен ръст на пенсии и заплати. На фона на това, според нея, ГЕРБ е единствената партия в България, която ясно декларира, че няма да управлява в коалиция, издига собствения си лидер за кандидат-премиер и е готова, както и в миналия мандат, да поеме цялата отговорност за управлението на страната.
„За разлика от ширещия се популизъм на левицата и псевдонационалистите, които се опитват да яхнат справедливия гняв на хората срещу монополите, ние не ви обещаваме чудеса. Още по-малко сме склонни да ви поведем към социалистическо корабокрушение и управление, дирижирано от кукловоди в сянка”, уточни тя.
Заставам пред вас като малд човек, експерт и прагматик, заяви г-жа Павлова . Според нея всички административни срокове могат да бъдат редуцирани поне наполовина. Всички регулативни и регистрационни режими могат да бъдат намалени още. „Работим за енергийната независимост на страната чрез добива на газ в Черно море, изграждане на всички интерконекторни връзки със съседните държави, участие в "Южен поток". Намаляване на таксата пренос – за стимулиране на износа!”, добави водачът на варненската листа с кандидатите за народни представители.
За да бъдат стимулирани и подпомогнати малките и средни предприятия, ГЕРБ планира да осигури и 5 млрд. лв годишни инвестиции за реалното производство. Програмата на партията предвижда още разделяне на икономиката и туризма в отделно министерство и ново министерство на енергетиката, стана ясно от думите на Лиляна Павлова. Сред приоритетите посочени от нея са още мащабна кампания за саниране и енергийна ефективност на жилищата на българските граждани, които да намалят значително сметките им за ток и отопление – с 50 % , въвеждане на минимално почасово заплащане, стимули за работодатели, които наемат лица до 29 години, осигуряване на временна заетост на около 50 000 млади души.
Като грешка на правителството тя отчете, че не увеличи майчинските и затова сега е заложена финансовата подкрепа за майките и гарантиране на 410 дни майчинство.
По време на официалното откриване на кампанията бяха представени всички 30 кандидати за народни представители от ГЕРБ – Варна, сред които са областният координатор на ГЕРБ – Варна Иван Портних, вицеадмирал Пламен Манушев, Емил Радев, който бе сред най-активните народни представители от ГЕРБ в предходния парламент, председателят на Общинския съвет на ГЕРБ във Варна Николай Апостолов, общинският съветник Павел Христов, който е и административен секретар на областната структура на партията, както и д-р Лидия Маринова, председател на комисията по Социални дейности и жилищна политика в Общинския съвет на Варна. В листата е и Нели Петрова, майката на Лора, която загина след като бе блъсната на пешеходна пътека от моторист. Тя е председател на неправителствената организация „Карай умно, искам живот!” Г-жа Петрова е представител на гражданската квота. Трима са именитите спортисти в листата: Ивайло Маринов, Симеон Варчев, Тодор Тодоров, чиито високо спортно майсторство и постижения десетилетия наред утвърждаваха имиджа на България в най-престижните световни шампионати и състезания.