Българите предпочитат скъпите цигари

Общество

14-04-2013, 13:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пушачите се насочили към тях след промените в цените

Пушачите в България все повече отделят пари за по-скъпите марки цигари и това се дължи най-вече на промените в цените през последните години. Това сочи анализ на пазара на тютюневи изделия, направен от Индъстри Уоч.

Средната акцизна ставка за цигарите се повиши около 4.6 пъти за периода 2005 - 2013 година, в резултат на което средните цени на цигарите за периода от края на 2004 г. до момента нараснаха 3.3 пъти.

Либерализирането на пазара премахна диференцираното данъчно третиране на местни и вносни цигари, като цените вече не се определят административно. Това премахна известното пазарно предимство на по-евтините местни марки, като на пазара се наблюдава вече значително присъствие на глобални брандове.

Влиянието от повишените акцизи беше пропорционално много по-силно върху по-евтините цигари, а ефектът върху по-скъпите цигари беше като цяло по-слаб. Вследствие на това средната разлика между цените на тютюневите изделия в ниския и високия сегмент се сви близо 2 пъти – от почти 4 лева през 2008 г. до около 2 лева през 2012 г.

Видимото стопяване на разликата между максималната и минималната цена прави по-скъпите цигари относително по-привлекателни за пушачите.