Гангстер избяга от затвор с взрив и заложници

Свят

14-04-2013, 09:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Писателя бе сред най-издирваните престъпници във Франция

Един от най-известните бандити във Франция – Редоан Фаид, избяга от затвор, след като взе за заложници четирима надзиратели, взриви пет врати в зандан в северния френски град Секден, и се измъкна на свобода. Специалитетът на 40-годишния Фаид са въоръжените грабежи, има особен афинитет към бронирани автомобили инкасо.

След като се измъкнал от затвора, престъпникът освободил двама от заложниците си и изчезнал с паркирана наблизо кола. Другите двама надзиратели пуснал по-късно на магистрала.

В Лил сменил автомобила и отпрашил в неизвестна посока. Полицията е вдигната на крак, по пътищата в района има десетки блокади, хеликоптери дирят беглеца.

Според прокурора Фредерик Февр Фаид, който преди години вече носеше "почетното" звание най-издирван престъпник във Франция, е много опасен, тъй като е въоръжен, а вероятно разполага и с още експлозиви. Издадена е европейска заповед за издирването и задържането му. Първоначално търсенето е фокусирано върху Белгия, тъй като бягството е станало близо до границата с тази държава, но ще обхване цялото Шенгенско пространство.

Роз Лафонт, която отишла на свиждане на сина си в затвора в момента на бягството на Фаид, описва така случката: "Смятах, че е настъпил последният ми час. Всичко започна да избухва, стените трепереха, стъклата се пръскаха. Много се уплаших."

Фаид е бил посетен от съпругата си в събота сутринта.

Бандитът е известен и като съавтор на две книги, след като прекара десетилетие зад решетките за въоръжени грабежи. В тях той описва нерадостното си детство и постепенното си утвърждаване като авторитет сред престъпния свят в бедняшките предградия на Париж. Твърди, че престъпният му път бил повлиян от филми като "Белязания" и "Жега". Извършеният във втория филм обир на пари от бронирана кола, дело на Робърт де Ниро, е използван като модел в последствие за истински бандитски набези в Южна Африка, Колумбия и други държави. Когато през 2010 г. излиза автобиографията му, в телевизионно интервю Фаид казва:"Филмите за мен са като ръководство за извършване на въоръжени грабежи".

Фаид, по прякор Писателя, попада в затвора за пореден път през 2011 г. за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване.

Адвокатът на бандита казал пред АФП, че не бил изненадан от новината за бягството на своя довереник, когото описва като извънредно интелигентен човек с много връзки.