Полигон Змеево не е виновен за замърсяването

Новините

13-04-2013, 17:42

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Министър Попов в Стара Загора

"Приветствам гражданската активност на старозагорци, но смятам че не полигон Змейово е виновник за случаите на замърсяванията в атмосферния въздух. Според данните, с които разполагаме, виновниците са другаде, сред тях е и близостта до комплекса "Марица изток"!", заяви днес в Стара Загора министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.
 
Министър Попов обяви, че преди два дни е бил подписан Акт 16 за сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6 в държавната ТЕЦ "Марица изток”, но минути по-късно бе коригиран от подчинената си инж. Пенка Начева, директор на РИОСВ-Стара Загора.
 
По думите й през следващата седмица ще започне работа държавната приемателна комисия за готовността на сероочистващите съоръжения. До сега те нямали акт 16 по причини извън техническата им годност, обясни Начева.
 
Служебният министър оневини работещите на възобновяеми източници електроцентрали за високите сметки на тока. По думите му ВЕИ-тата щели да бъдат доста по-евтини от конвенционалните за в бъдеще.
 
"На България й липсва трансгранична електропреносна инфраструктура. Нямаме достатъчно отворен регионален и европейски пазар. Това създава проблеми...", настоя Попов. Той отказа да коментира, как при тая ситуация в момента през България се транзитира ток от съседна Румъния.
 
Юлиан Попов се включи в днешния еко-хепънинг по инициатива на Младежка банка и няколко неправителствени организации, по време на който бяха събрани 2 222 кг отпадъчни хартии и пластмаси.