Погребаха жертвите от ужасяващата касапница в Сърбия

Самоубийството на стрелеца лиши разследващите от възможността да разберат причините за кървавата драма

Колективното погребение на 13-те души, убити в село край сръбската столица Белград, се състоя днес в страната, която продължава да е в шок от масовото убийство, съобщи АФП.

Самоубийството на стрелеца лиши обаче полицията от възможността да изясни причините за кървавата драма.

В село Велика Иванич, на 50 км южно от Белград, където беше извършено убийството във вторник, стотици разплакани жители, облечени в траурни дрехи и с цветя и запалени свещи в ръка, се събраха пред църквата, в която беше отслужена религиозна служба в ранния следобед.

В гробището, което се намира на изхода на селището, тече подготовка за погребенията.

60-годишният ветеран от войните на Балканите Любиша Богданович уби с пистолет, който притежавал законно, двегодишно момче, шестима мъже и шест жени, които спели в момента на нападението. Мнозинството от жертвите имат кръвно родство с него.

След това авторът на най-кървавото масово убийство в Сърбия в последните 20 години, се застреля с куршум в главата. Той беше приет в болница в критично състояние и вчера почина от раните си.

Пред църквата тринадесетте дървени ковчега, покрити с бели венци, бяха поставени на импровизирана естрада. Ковчегът на убитото дете, боядисан в бяло, беше поставен между тези на родителите му, които също бяха убити.

"Това е ужасно. Няма никакво извинение за това, което направи", каза през сълзи Милован Костадинович, съсед на убиеца.

Сред присъстващите бяха братът и дъщерите близначки на убиеца, който в умопомрачението си уби 83-годишната си майка и големия си син на около 40 години.

"Това е трагедия за убитите, но още по-трудно е за техните семейства, които трябва да живеят без тях", каза Стева Йеленич, приятелка от детството на сина на убиеца.

Неговата съпруга Яворка, по която той стреля два пъти, продължава да е в болница в Белград в стабилно състояние.

Първоначално описван от съседите си като "най-добрия съсед..., мил, работлив, винаги готов да помогне", по-късно масовият убиец беше определен като нервен мъж, който биел жена си.

Мъртвешка тишина цареше днес на отдалечения хълм на селото, където се намират къщите на жертвите.