ЕРП-тата съвсем изнагляха, искат по-скъп ток с 20%

Шефката на ДКЕВР призна, че може да има "минимално увеличение" от 1 юли, колко минимално не стана ясно

Енергийните дружества искат общо над 20 на сто увеличение на цената на тока от 1 юли, стана ясно на заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Председателят й Евгения Харитонова заяви, че се търсят варианти електроенергията да не поскъпва или да има минимално увеличение, размерът на което обече не бе уточнен.

"Комисията ще гледа под лупа всичките разходи, които са представили съответните енергийни дружества. Не искаме да увеличаваме цените в никакъв случай, но сигурно ще има някои разходи, които неминуемо трябва да признаем.

Едни от тези разходи са небеизвестните цени на емисиите, въглеродните емисии. Не искам да казвам потискане на цени, защото това не е здравословно за никого. Потискане на цени сега означава следващия период Бог знае на какви цени", каза Харитонова.

"Най-рано до два месеца ДКЕВР ще вземе своето окончателно решение дали да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ", каза тя.

Шефката на регулатора обяви оше, че на 16 април ДКЕВР ще разгледа на открито заседание въпроса с отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

По думите й при процедура за отнемане на лиценза на енергийно дружество трябва да се поиска становището и на други държавни органи.

"В случая с ЧЕЗ комисията ще поиска становището например на Министерство на отбраната, на Министерство на вътрешните работи и на Комисия за защита на потребителите, които също трябва да представят своите заключения", твърди Харитонова.

Според нея е необходимо ДКЕВР да чуе и мнението на Столична община, както и на областните управи на общините в цяла Западна България, защото там ЧЕЗ осигурява изцяло електрозахранването.

С аргумента, че през 2010-та година не е била председател на регулатора, Евгения Харитонова отказа да коментира информацията, че тогава регулаторът е съставил 23 акта на електроразпределителните дружества, които обаче са паднали в съда заради формални нарушения.

Тя не коментира и доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция за нарушенията в ЕРП-тата, тъй като документът все още не е получен в регулатора.