Google пази данните ви... дори и след смъртта

Компанията създаде приложение, с което потребителите да са сигурни, че личната им информация е в сигурни ръце дори и в отвъдното

Google създаде приложение, с което потребителите да решат сами какво да се случи с данните им след като умрат или спрат да бъдат активни онлайн, съобщи Би Би Си.

Това е първата компания в световен мащаб, която прави крачка напред в решаването на този сложен проблем.

Опцията ще бъде приложима към имейлите, акаунтите в социалните мрежи и други профили.

Хората ще могат да избират дали информацията им да бъде изтрита след определен период от време, или да бъде предадена на друг човек.

Потребители по целия свят неведнъж са се замисляли какво ще се случи с данните им, след като се споминат.

"Надявам се, че това ново приложение ще ви даде възможност да планиране виртуалния си живот в отвъдното по такъв начин, че да предпазите личните си данни и да направи живота по-лесен за близките ви", заяви екипа на Google в своя блог.

Потребителите ще могат да настроят данните им да бъдат изтрити след три, шест, девет или дванадесет месеца след липса на аткивност.

Компанията предупреждава, че това ще бъде придружено от известие или имейл, който да информира избрано второ лице, преди операцията да бъде извършена.

От известно време хората обръщат повишено внимание на въпроса за личната информация, която се публикува в мрежата, и нейното съхранение.

Затова и други компании са се опитвали да открият решение на проблема.

Facebook например е създал опция, с която нечий профил да бъде променен на режим "в памет на".