Изнасяме се за Великден

Най-доброто от печата

12-04-2013, 07:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

200 хил. българи отиват в чужбина за Възкресение, половината избират Гърция

Близо 200 000 българи ще прекарат майските празници и Великден в чужбина. Заради близките дати на християнския празник, 1 май и Гергьовден през тази година туроператорите отчитат засилен интерес към пътуванията зад граница. Това заяви председателят на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти Байко Байков.

Желаещите да прекарат миниваканция на определени дестинации са се увеличили между 20% и 50% спрямо миналата година, обясни той. Голяма част от българите са се насочили към съседните православни държави, с които заедно празнуваме Великден като Гърция, Сърбия и Македония. Близо половината от сънародниците ни, които смятат да пътуват, са се насочили към Гърция. В това число влизат не само организираните туристи, но и тези, които ще пътуват с личните си коли и сами са си направили резервациите, обясни Байков.

Заради по-дългата великденска ваканция през тази година са по-атрактивни и по-далечни дестинации - Средиземноморието и Средния изток.

Тъй като в началото на май южните италиански и испански курорти са подходящи и за първи плаж, много българи са решили да съчетаят християнския празник с плаж. Тази е и причината да се търсят и програмите за Тунис и Мароко, допълни председателят на АБТТА.

Въпреки че в Турция не се празнува Великден, интересът и към южната ни съседка остава традиционен за майските почивни дни, категорични са туроператори.