ГЕРБ спести за изборите, Кунева и БСП - ще теглят заем

От Движение "България на гражданите" вече са сключили договор с банка

С 29 млн. лева от държавната субсидия бившата управляваща партия ГЕРБ тръгва в изборната надпревара, съобщи в. "Сега". Парите са в банка и ще бъдат използвани разумно.

Няма да харчим повече от разпоредените от закона 4 млн. лева, увериха от партията. За 3 години и половина във властта от държавната субсидия ГЕРБ получи над 60 млн. лв.

За разлика от бившите управляващи, БСП и Движение "България на гражданите" ще изтеглят заеми, разказаха от партийните централи.

"Припомнихте ми как двамата лидери на партията заложиха апартаментите си на миналите избори през 2009-а. После, вследствие на резултатите, които постигнахме, се върнаха заемите, които те бяха взели, че и останаха", заяви Димитър Главчев, кандидат за втори мандат в парламента.

Миналата година БСП са разполагали с 9 млн. лв. от държавната субсидия, които обаче са похарчени за текущи разходи. Затова левицата ще тегли нов заем.

Емил Костадинов от БСП обясни, че кандидатстват в същата банка за заем в порядъка на 2 170 000 лева. Сумата, която трябва да възстановят по досега действащия кредит, около 700 000 лева, веднага ще бъде използвана за рефинансиране на кредита. "Това е сума, която ни е необходима, за да посрещнем конкретно предстоящите избори", каза той.

Договор с банка са сключили и от Движение "България за гражданите" на Меглена Кунева. "В края на миналата година Движение "България за гражданите" подписа за отпускането на банков кредит в размер до 1 млн. лева, чрез който ние мислим да бъде извършено финансирането на нашата предизборна кампания", коментира Димитър Танев.