Райков защити Стоянов, темата за ДС била част от чалгата на прехода

Служебният премиер защити зам.-министъра на икономиката, но си запази правото да си промени мнението

"Зам.-министър Божан Стоянов е проверяван през 2008 година за принадлежност към Държавна сигурност и има документ, че данни за съпричастност няма. От 2008 година нищо не се е променило в миналото на Стоянов", заяви служебният премиер Мартин Райков на преконференция днес.

Вчера Комисията по досиетата оповести резултатите от проверката за принадлежност към ДС на членовете на служебния кабинет, като освен премиера и вицепремиерите, бяха проверени и всички министри и заместник-министри.

Единственият с досие от служебното правителство се оказа зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов. Псевдонимът на Стоянов бил "Младенов".

Според служебния премиер темата за Държавна сигурност е "част от чалгата на прехода". Райков подчерта още: „Изискванията за проверка за принадлежност към Държавна сигурност не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца, членовете на моето правителство нямат нужда от шестмесечна индулгенция."

Премиерът обясни, че Божан Стоянов е назначен за зам.-министър именно въз основа на издадения документ през 2008 година. Според Райков принадлежността към ДС се използва като инструмент за дестабилизация на администрацията.

По конкретния случай с принадлежността на зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов към бившите тайни служби, обаче, Мартин Райков си запази правото да промени статновището си "при наличие на автентични доказателства".

Служебният премиер сподели още, че преди няколко дни се е срещнал с председателя на Комисията по досиетата Евтин Костадинов, за да му изкажа своята институционалната подкрепа за дейността на комисията, "но и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит от манипулации".