Все повече българчета отпадат от училище

България е единствената страна в ЕС, в която момичетата по-често отпадат от училище от момчетата

Все повече българчета не завършват училище. Това сочат данни на Евростат за миналата година.

От европейската статистическа служба отбелязват, че повечето от страните в ЕС са постигнали напредък по целите на статегията за образование "Европа 2020". Тя предвижда нивото на преждевременно отпадащите от училище да се намали под 10%, а делът на младите хора с по-високо образование да се увеличи до над 40% до 2020 година.
В момента средният дял на младите хора, които отпадат от училище в ЕС, е 12,8%. В България техният дял през 2012 година е бил 12,5% - по-нисък от средния за европейския блок. България, обаче, е е единствената страна в ЕС, в която момичетата по-често отпадат от училище от момчетата – съответно 11 на сто и 14.5%.

През 2011 година българските деца, които не са завършили училище са били 11,8%. Целта, която българската държава си е поставила тогава, е била да сведе процента на преждевременно напускащите класната стая до 11%, уточняват от Евростат.

Нараства броят на отпадащите от образователната система деца и в Чехия, Унгария, Люксембург, Полша, Словакия, Словения и Швеция, предупреждават още от статистическата служба.