До Вакарел и назад (СНИМКИ)

Пуснаха пробно новите 30 вагони на БДЖ - с душове, климатици, бар и куп удобства

Транспортният министър Кристиан Кръстев се качи на влака и пътува до Вакарел и обратно, за да инспектира новите спални вагони, произведени от турската компания "Тюркие вагон санаи А. Ш. Тювасаш".

Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по 3 легла, има пожаро-известителна система и информационна система, както и интерком за връзка.

Душ кабина, санитарен възел, помещение за предлагане на топли и студени напитки са останалата част от удобствата.

Климатичната инсталация пък позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина.

Пет от вагоните са пригодени и за хора с намалена подвижност.

Общата цена на вагоните по договор е 32 милиона и 205 хиляди евро без ДДС.

Министър Кръстев обеща, че луксът на вагоните няма да струва повече пари на пътниците и за момента не се предвижда такова увеличение.

Вагоните могат да развиват скорост до 160 км/ч., като за момента в България има отделни трасета, по които може да се развива тази скорост.

До 2020 г. ще разполагаме с 400 км. такива трасета, обеща на свой ред изпълнителният директор на ИА "Железопътна администрация" Веселин Василев.

От БДЖ заявиха с увереност, че до лятото на 2014 г., със завършването на ремонтите по различните трасета, от София до морето ще може да се стига за 4 часа и половина.

На въпрос защо се е забавило сертифицирането на вагоните, което още не е факт, Василев заяви, че причината е в заявка на България за трета държава извън ЕС, която се прави за първи път и че техническите изисквания към вагоните към датата на договора не са тези, при които се извършва сертификацията, включваща и европейски стандарти.

Сертификацията трябва да приключи до края на април, а от началото на май вагоните трябва да бъдат в нормална експлоатация, да се продават билети и да бъдат включени в подвижния състав на железниците.

30-те нови спални вагона на БДЖ "Пътнически превози" ще се движат по линиите:

София - Варна - София (през Горна Оряховица)

София - Варна - София (през Карлово)

София - Добрич - София (през Горна Оряховица)

София - Силистра - София (през Горна Оряховица и Русе)

София - Бургас - София(през Пловдив)

Пловдив - Варна - Пловдив (през Карнобат)