Иззад решетките на женския затвор в Кабул... гледат детски очи

Общество

11-04-2013, 07:40

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разказите на афганистански жени, изпратени в затворите, защото поискали развод

Жените в афганистанските затвори често са съдени за "престъпления" - бягство от насилствен брак или заради това, че искат да са с мъж, който сами са си избрали.

Те раждат децата си зад решетките, а чрез камери в. "Дейли мейл" разкрива ужасяващите истории на жени и деца, заключени за така наречените "морални престъпления".

Мириям бяга в столицата Кабул, след като вече не може да понася побоите на мъжа си. Сама, в непознат град, тя звъни на единствения човек, когото познава – братовчед на съпруга й.

Той обаче бил прекалено зает и изпратил свой приятел да я прибере. Така нареченият приятел отвел Мириям в някаква къща и я изнасилил. Случайно оставил пистолет на масата и се обърнал към телевизора. Жената грабнала оръжието и го застреляла. После стреляла в главата си и три дни по-късно се събудила в болница. След като се възстановила, властите я изпратили в затвора.

Нурия пък била изпратена на съд, понеже разтрогнала брака си с мъж, за който родителите й я принудили да се омъжи. Освен, че властите не й дали развод, те дори я обвинили, че е избягала от брака си.

Мъжът, за който Нурия искала да се омъжи също бил обвинен, че е напуснал съпругата си. Той пък бил изпратен в един от най-големите затвори в страната, известен с насилието си над лишените от свобода.

Нурия ражда дете в затвора. Сега двамата споделят една клетка. Момченцето е едно от 62-те деца, блокирани в затвора заради присъдите на майките си.

Адия е бременна в седмия месец. Тя също ще роди и ще гледа детето си зад решетките. Затворили я понеже напуснала пристрастения си към наркотици съпруг. Върнала се при родителите си, но те искали да я изпратят обратно при мъжа й. Тогава Адия избягала с друг.

"Това не беше романс, аз отчаяно исках да се махна и той каза, че ще ми помогне. Но дори не ме пусна. Отидох в съда. Бях бясна. Исках да накажат и него, и съпруга ми, но те наказаха мен с шест години затвор", казва пред "Дейли мейл" 20-годишната Адия.

След като опитала да обжалва присъдата, съдът й лепнал още година и половина отгоре.

Малко неща са се променили за афганистанките през последното десетилетие. След свалянето на талибаните през 2001 година законите за жените не са се изменили много. Въпреки училищата за момичета, а и някои закони, активистките обаче казват, че животът им остава почти същия - кошмар.