Животновъди: До 10 дни действия от държавата или протест!

Те настояват всички предприятия с имитираща продукция да се извадят от списъка на мандрите

Ако няма до 10 дни адекватна реакция на управляващите ще преминем към ефективни протестни действия, обяви Танчо Колев от Съюза на животновъдите в България.

"Ние не плачем за наредбата, че е паднала в съда, а ще настояваме регламентът да се преведе едно към едно", допълни той.

Става въпрос за Регламент за закрилата на наименованията, използвани в търговията с мляко и млечни продукти. Той цели да защити потребителя и да запази приходите на земеделските производители с оглед на по-ниските разходи при производството на имитиращи продукти.

От Съвета на аграрните организации в България подчертават, че регламентът "млечни продукти" означава продукти, получени изключително от мляко без право на замяна, цялостна или частична на която и да е млечна съставка. Те настояват поне за обещание, че ще бъде приложен.

Аграрните организации подчертаха, че предлагането на имитиращи продукти на пазара води до заблуждение на потребителите. Това води до намалена консумация и служи като средство за натиск на цените на млякото.

От Съвета на аграрните организации в България обясниха, че в страната има 240 мандри, а се произвежда малко мляко. Те се опасяват от намаляване броя на фермите и животните.

"Вече трудно ще видите животни по нашите пасища, за да бъде печелившо нашето производство – млекопроизводство е необходимо с един литър мляко да се купят два кг фураж, днес в най-добрия случай с 1 л мляко купуваме 1 кг фураж", каза д-р Людмила Тодорова.

Атанас Къцов от Асоциацията на млекопроизводителите "Тракия Милк" пък предупреди, че след броени дни нашето мляко ще падне под 50 ст., като посочи, че преди 20 години квотата е под 1 млн. тона и не може да се достигне.

Освен това в България няма лаборатория, която да изследва готовата продукция, например съдържанието на сухо мляко.

Според производителите това, че животновъдството расте, е абсолютна лъжа.

"Върху нас има големи европейски изисквания, а в същото време нямаме условия за изпълняване на тези изисквания", каза Николай Романов от Асоциацията на млеко- и месопроизводителите в Плевен и предупреди, че "ние имаме оазис, а този оазис го направихме пустиня".