Плевнелиев в Русе да види дупката на Дунав мост

Президентът се надява до края на май да заработи и втория мост над Дунав

Мостът край Видин ще бъде пуснат в експлоатация в средата на май., съобщи в Русе президентът Росен Плевнелиев, който посети Дунав мост заедно с министъра на транспорта Кристиян Кръстев.

Държавният глава обяви, че вчера на Дунав мост 2 са били проведени тестове с автомобил, който е изминал разстоянието до Калафат и обратно със скорост от 100 км/ч.

Плевнелиев се запозна със състоянието на авариралия мост край Русе, който предизвика транспортен хайос и километрични задсръствания от ТИР-ове.

Той изрази надежда, че отварянето на втория мост над реката ще позволи най-после да се направи рехабилитация на 60-годишното съоръжение, което досега не е било ремонтирано основно.

Президентът бе категоричен, че България се нуждае от още два моста над река Дунав, за които ще се търси европейско финансиране.

"Спомняте си, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 бяха Оряхово-Бекет и Силистра-Кърълаш. Преценката на много експерти в много министерства показва, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 трябва да бъдат Русе и Силистра-Кълъраш.

Тук е огромният трафик, тук са и най-големите от гледна точка на туризъм, индустрия и същевременно входна точка за България натовареност. Тук наистина с една дупка запушихме Европа-Азия", каза Плевнелиев.

Според него алтернативите за втори мост край Русе са две – или разширяване на сега съществуващия с още една двупосочна лента, която да стъпи на основите на стария мост, или изцяло нов мост, който да влезе в скоростната магистрала от Букурещ до Свиленград.