Пхенян готов, изстрелва няколко балистични ракети

Обхватът им е от 300 км до над 3000 км, твърдят от японското разузнаване

В Северна Корея всичко е готово за едновременния пуск на няколко балистични ракети с обхват от 300 км до над 3000 км, които са разположени на крайбрежието на Японско море, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на японски източници.

Космическото разузнаване е регистрирало две мобилни установки с нови ракети със среден обхват под условното название „Мусудан” в провинция Канвондо в източната част на страната.

Те имат предполагаем обхват 3-4 хиляди км и могат потенциално да достигнат цели на територията на Япония, както и на американския тихоокеански остров „Гуам”.

Междувременно на крайбрежието на Хамегьон-Пукто в североизточната част на Северна Корея в забелязано разположено в бойно положение още едно ракетно подразделение.

Анализ на получените от космоса изображения показва, че там има ракети „Скад” с обхват 300-500 км или „Нодон” с обхват около 1300 км.

Мобилни и потенциално по-съвършени ракети „Мусудан” досега не са изпитвани. Затова едновременният им пуск с вече проверените ракети „Скад” или „Нодон” трябва да компенсира възможен неуспех при изстрелването на „Мусудан” и при всеки случай да се демонстрира военната мощ на Пхенян.